Tidigt ultraljud

Jag vill börja med att förklara att ni bör boka ert tidiga ultraljud från tidigast vecka 7+3. Varför? Innan dess är det svårt att ge er besked på om det är en så kallad ”viabel graviditet” vilket betyder att jag ser ifall hjärtat slår.

Hjärtat börjar slå någonstans runt vecka 6-7.  Varför vänta till minst 7+3? Din cykel kan vara längre än ”normalt” och då är du för tidigt i din graviditet för att kunna få ett tillförlitligt ultraljud. OM jag inte ser ett foster eller ett hjärta som slår och jag misstänker att det är för tidigt i graviditeten- får du ett gratis återbesök efter två veckor. I de allra flesta fall ses då ett litet liv med ett pickande litet hjärta!

Om jag tror att det inte är som det ska ber jag dig att kontakta gynmottagningen för vidare handläggning där. Det kan vara att jag misstänker att det är en missed abortion dvs en graviditet som avstannat och där hjärtat slutat slå. Då behöver man oftast få hjälp med tabletter att avsluta graviditeten och få ut den.

Eller om jag misstänker något annat som en extrauterin graviditet dvs att graviditeten inte finns i livmodern utan i äggledaren. Då måste du omgående kontakta gynmottagningen för bedömning och operation för att avlägsna graviditeten. Annars kan äggstocken spricka när graviditeten växer och det är ett mycket farligt tillstånd då du blöder rakt ut i buken!

Eller om jag ser att något annat inte ser normalt ut. Då ber jag dig att kontakta gynmottagningen för en bedömning av en läkare. 

Hos mig får ni alltid filma eller ta kort med kamera eller mobil! 

Ni får med er en eller flera bilder och om ni är runt vecka 10 får ni även i de fall det går en eller flera filmer!